Winst SWIFT in 2016 een derde minder door bestrijding cybercrime.

Door arnovos op zondag 11 juni 2017 21:51 - Reacties (2)
Categorie: -, Views: 1.950

Reuters meldt dat SWIFT in 2016 een derde minder winst maakte als gevolg van de aanpak van cybercrime. Met name de 81 miljoen US dollar die gestolen werd van de centrale bank in Bangladesh was een harde klap. Sindsdiens voelt SWIFT de druk van eigen klanten (veelal grote, internationale banken en verzekeraars) om snel de veiligheid van haar financiŽle messaging systeem te verbeteren.

Die druk zal niet minder worden, nu duidelijk is geworden dat de winst in 2016 zo sterk is gedaald dat er geen winstuitkering zal plaatsvinden naar de klanten van SWIFT. Over het jaar 2015 kregen diezelfde klanten gezamenlijk nog 33 miljoen euro terug. In Nederland zijn ING, ABN Amro en Rabobank de grootste klanten van SWIFT.

Ook op andere vlakken is cybersecurity voor SWIFT een issue. In april 2017 meldde RTL Z al dat SWIFT het slachtoffer was geworden van spionage door de Amerikaans veiligheidsdienst NSA. Doel van de inbraak was blijkbaar het monitoren va internationaal betalingsverkeer, vooral van banken in de Verenigde Arabische Emirate, Bahrein en Qatar. Met name Qatar staat nu volop in de belangstelling vanwege een diplomatieke koude oorlog met andere Golfstaten over financiŽle steun aan terroristische organisatie.

SWIFT zelf is ondertussen hard aan de slag met nieuwe initiatieven en probeert bijvoorbeeld te innoveren met blockchain ledgers.

Volgende: Pretzel, Sandwich, Zebra. 06-'17 Pretzel, Sandwich, Zebra.

Reacties


Door Tweakers user Qwerty-273, maandag 12 juni 2017 09:55

Achter die "koude oorlog" zit veel meer dan alleen maar financiŽle steun. Dat gaat over compleet andere zaken die allemaal meespelen. Zie bijvoorbeeld:
http://edition.cnn.com/20...risis-analysis/index.html
(of enige andere bron die ook wat dieper er op in gaat)

Door Tweakers user 3x3, dinsdag 13 juni 2017 19:41

Die investeringen hadden jaren geleden al moeten hebben plaatsgevonden natuurlijk. Draagvlak voor swift zit hem niet in de winstgevendheid van de participerende partijen, maar juist in de BETROUWBAARHEID van het betalingssysteem.

Reageren is niet meer mogelijk