VodafoneZiggo wint kort geding in hoger beroep tegen Fox Sports

Door arnovos op dinsdag 25 juli 2017 20:59 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 3.062

Voor het gerechtshof Amsterdam won VodafoneZiggo vandaag een slag in de juridische strijd om de doorgifte van Fox Sports (met name live Eredivisie voetbal) aan voormalige UPC klanten. Het gerechtshof oordeelt in kort geding dat VodafoneZiggo het recht blijft houden om Eredivisievoetbal door te geven aan voormalige UPC-klanten na 1 augustus 2017 onder de huidige contractvoorwaarden.

In juni van dit jaar oordeelde de lagere rechter nog dat Fox Sports' gelijk had en dat voor doorgifte een nieuw contract noodzakelijk was tussen beide partijen. De reactie van Fox Sports op het vonnis van het gerechtshof is bijzonder: in het persbericht wordt aangeraden om contact op te nemen met VodafoneZiggo met vragen over de doorgifte. Ook geeft Fox Sports aan dat het bedrijf nadenkt over het voortzetten van de juridische strijd. Die mogelijkheid bestaat omdat de uitspraak van vandaag slechts een uitspraak in kort geding is en nog geen definitief oordeel in hoger beroep.

Deze beslissing komt op een belangrijk moment, nu op 31 juli as. volgens Fox de doorgifte aan voormalige UPC klanten had moeten worden gestaakt. De rechter oordeelde daar in het kort geding anders over. Het nieuwe seizoen van de Eredivisie start op 11 augustus as. Zowel VodafoneZiggo als Fox Sports zijn erbij gebaat om voor die tijd een definitieve oplossing te vinden. Die lijkt echter voorlopig nog niet in zicht.

De onderhandelingen over de doorgifte van Eredivisie voetbal zitten momenteel muurvast: VodafoneZiggo weigert sinds 2016 om de kosten voor de doorgifte die Fox Sports vraagt te verdelen over alle Ziggo klanten door de prijzen van abonnementen te verhogen. Fox Sports ziet geen been in het afzonderlijk blijven verkopen van pakketten voor Eredivisievoetbal aan individuele klanten.

Eerder onderhandelde Fox Sports al nieuwe contracten uit met Vodafone en KPN, na eerst tegen deze laatste diverse rechtszaken gevoerd te hebben. Dat Fox Sports met deze aanpak niet onomstreden is mag duidelijk zijn door de aankondiging van de Autoriteit Consument en Markt in 2016 om vooronderzoek te gaan doen naar het marktgedrag van het Amerikaanse bedrijf. In juli 2017 maakte de ACM vervolgens bekend dat het vooronderzoek werd gestopt: 'Verandering van voorwaarden zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor consumenten, maar daar heeft de ACM nu onvoldoende aanwijzingen voor.''

VodafoneZiggo tenslotte is duidelijk blij met de uitspraak van het gerechtshof: “Wij zijn tevreden dat de uitzendingen van Fox Sports gewoon –onder de huidige voorwaarden- te zien blijven bij Ziggo. Daardoor hoeft het overgrote deel van de Ziggo abonnees niet mee te betalen aan de Fox abonnementen. Voor onze klanten dus goed nieuws.”, aldus woordvoerder Erik van Doeselaar van VodafoneZiggo.

Volgende: Amazonbaas Jeff Bezos een halve dag de rijkste man ter wereld 07-'17 Amazonbaas Jeff Bezos een halve dag de rijkste man ter wereld
Volgende: 'Spiderman' bekent schuld aan 2 miljoen kostende hack Deutsche Telekom 07-'17 'Spiderman' bekent schuld aan 2 miljoen kostende hack Deutsche Telekom

Reacties


Door Tweakers user i-chat, dinsdag 25 juli 2017 22:34

misschien gewoon foxsports de rechten op voetbal afnemen en ze tegen redelijke tarieven aan een andere partij gunnen (zonder inspraak van de voetbalclubs uiteraard). je ziet gewoon duidelijk dat hier shit aan de hand is, en als ziggo uiteindelijk zwicht dan mag ik gaan betalen voor het voedbalvandalisme dat ik zou haat.. niet alleen via gemeentelijke en rijksbelasting maar straks ook nog via mijn tv-abonement. ABSURD gewoon.

Door Tweakers user ThaStealth, woensdag 26 juli 2017 11:26

Wat als Ziggo nu tegen Fox zegt "dikke vinger, houd je voetbal maar". Zal het ze daadwerkelijk (veel) abonnees gaan kosten? Er zijn meer redenen om van Ziggo afhankelijk te zijn zoals bijvoorbeeld F1 en als je alleen tussen <8mbit ADSL (tnx KPN!) en Ziggo kan kiezen voor breedband.

Ze zullen de die hard voetbalfans zien vertrekken naar KPN, maar KPN krijgt dan ongelofelijk veel macht wanneer hun contract met Fox stopt. Er is dan niemand op landelijk niveau die FOX doorgeeft...

Daarnaast vind FOX dat ze nu al te weinig abonnees/inkomsten hebben, daarom komen ze nu met dit model, als ze dadelijk ook nog eens alle Ziggo klanten kwijt raken hebben ze alleen nog wat KPN volk..

Waarom heeft dit trouwens de Tweakers frontpage niet gehaald?

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 juli 2017 11:26]


Door Tweakers user arnovos, woensdag 26 juli 2017 12:47

ThaStealth schreef op woensdag 26 juli 2017 @ 11:26:


Waarom heeft dit trouwens de Tweakers frontpage niet gehaald?
Geen idee waarom. Het heeft op vrijwel elke grote krantensite gestaan gisteren.

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 juli 2017 12:47]


Door Tweakers user Houtenklaas, woensdag 26 juli 2017 13:16

Als Ziggo zegt "dikke vinger" ga ik als dank mijn Ziggo abo upgraden. Ergerlijk wat dat voetbal de maatschappij kost zoals @i-chat ook al zegt. Schandalig gewoon.

Door Tweakers user Marc H, donderdag 27 juli 2017 02:02

Fox sports heeft veel teveel betaalt voor de rechten van de Eredivisie. Ze dachten daar even leuk mee te gaan scoren, maar toen er plotseling betaald moest worden namen er veel minder mensen een abonnement, dan verwacht/berekend.


Trouwens, afgelopen seizoen zijn ze gestopt met een paar buitenlandse competities omdat die volgens mij ook te duur waren. Nu zenden ze de eerste divisie uit, waar volgens mij ook niemand op zit te wachten. Dat heeft ze ook abo's gekost.

Fox Sports probeert nu te overleven/ inkomen te genereren door van elke kijker geld te vangen en niet alleen van van mensen met een abonnement.

Door Tweakers user Mathijs, donderdag 27 juli 2017 18:26

Ziggo heeft meer dan 50% marktaandeel. Het gaat dus om ongelofelijk veel geld.
De onderhandelingspositie van Ziggo ligt daardoor ook wel even anders als bij voorgaande onderhandelingen.
Zegt Ziggo inderdaad, houd je voetbal maar. Dan is dat einde Fox Eredivisievoetbal.

Door Tweakers user wouterg00, donderdag 27 juli 2017 20:22

Je moet nieuwsschrijver worden :)

Door Tweakers user maniak, donderdag 27 juli 2017 22:43

En toch vind ik Ziggo wel hypocriet.. Vorig jaar keek ik nog HBO via mijn KPN abbo, dat heeft Ziggo nu exclusief naar zich toe getrokken... Geen GoT meer voor me :( ..

Ik ben echt voorstander om de leverancier van de infrastructuur los te trekken van de content, net zoals bij energie.. De huidige markt is in een snel tempo aan het verzieken ten nadele van consumenten..

Door Tweakers user Heli0s, vrijdag 28 juli 2017 09:08

maniak schreef op donderdag 27 juli 2017 @ 22:43:
En toch vind ik Ziggo wel hypocriet.. Vorig jaar keek ik nog HBO via mijn KPN abbo, dat heeft Ziggo nu exclusief naar zich toe getrokken... Geen GoT meer voor me :( ..
Het is niet zozeer dat Ziggo dit naar zich toe heeft getrokken, het is meer dat HBO in Nederland is gestopt als aparte zender, maar al een deal had met Liberty Global, het moeder bedrijf van Ziggo.

Door Tweakers user sylvester79, vrijdag 28 juli 2017 11:44

Liberty Global is de eigenaar van HBO als ik me niet vergis.

Door Tweakers user mashell, vrijdag 28 juli 2017 12:09

maniak schreef op donderdag 27 juli 2017 @ 22:43:
Ik ben echt voorstander om de leverancier van de infrastructuur los te trekken van de content, net zoals bij energie.. De huidige markt is in een snel tempo aan het verzieken ten nadele van consumenten..
Het is niet onlogisch dat de data transporteurs dat niet willen. Die kunnen zich alleen nog op bandbreedte en prijs onderscheiden. Door daar specifieke content aan toe te voegen hebben ze een derde mogelijkheid consumenten aan zich te binden.

Reageren is niet meer mogelijk