Snapchat verwijdert nieuwsfilmpjes Al Jazeera op verzoek Saoedi-ArabiŽ

Door arnovos op maandag 18 september 2017 21:39 - Reacties (2)
Categorie: -, Views: 1.296

Snap Inc. heeft op dringend verzoek van de Saoedische overheid op zondag 17 september alle content van de Qatarese nieuwszender Al Jazeera verwijderd van Snapchat. Het Al Jazeera Discover Publisher Channel is in het ultraconservatieve koninkrijk Saoedi-ArabiŽ per direct niet meer beschikbaar. Op het verwijderde kanaal werden nieuwsfilmpjes van 10 seconden uitgezonden. Snap Inc. noemt als reden voor het inwilligen van het verwijderverzoek dat de content in strijd was met lokale wetgeving.

Eerder werden Al Jazeera's tv-zenders al op zwart gezet in Saoedi-ArabiŽ en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Al Jazeer moest in Egypte in 2011 tijdelijk de deuren sluiten tijdens de Egyptische Revolutie. China sloot in 2012 een kantoor van het tv-station vanwege reportages over onrusten in de Xinjiang-provincie, waar de bevolking voor het grootste deel uit moslims bestaat.

Saoedi-ArabiŽ is voor social mediabedrijven als Snap Inc een duidelijke groeimarkt. Iets meer dan de helft van de 33 miljoen inwoners is jonger dan 25 jaar en vormt daarmee de doelgroep voor apps zoals Snapchat, Instagram en Facebook. Snapchat is momenteel een van de weinige apps die vrijwel ongehinderd in Saoedie-ArabiŽ kan opereren en heeft 8 miljoen gebruikers in het land. Ook de Amerikaanse wapenindustrie heeft aan het koninkrijk een goede klant. In mei van dit jaar sloot president Trump een deal voor wapenleveranties van 110 miljard dollar tijdens een handelsmissie.

Voor de recente verwijdering van Snapchat noemt de Saoedische regering als reden dat Al Jazeera extremistisch materiaal zou uitzenden om zo terroristische groeperingen te steunen. Een woordvoerder van Al Jazeer noemt de beschuldiging onzinnig en een poging om de vrijheid van meningsuiting te beknotten. Westerse analisten zien de actie tegen de Qatarese nieuwsorganisatie als een volgende stap in de diplomatieke oorlog die Qatar voert met Saoedi-ArabiŽ, Egypte, de VAE en Bahrain, samen ook wel het Anti Terrorist Quartet of ATQ genoemd.

Sinds juni van dit jaar ligt Qatar diplomatiek zwaar onder vuur van het ATQ. De vier landen boycotten Qatar door geen levensmiddelen aan het land te leveren. Verder werden 13 eisen voorgelegd aan Qatar in ruil voor opheffing van de blokkade. De diplomatieke ruzie golft op en neer zoals dit overzicht van Al Jazeera laat zien.

In andere Arabische landen, waaronder Egypte, Bahrein en de VAE, is het kanaal op Snapchat nog gewoon beschikbaar. Al Jazeera werkt aan alternatieve manieren om de nieuwsfilmpjes weer beschikbaar te maken.

Volgende: Zuckerberg verkoopt meer dan 35 miljoen Facebookaandelen om goede doelen te steunen 09-'17 Zuckerberg verkoopt meer dan 35 miljoen Facebookaandelen om goede doelen te steunen
Volgende: Onderzoekers ontwikkelen algoritme voor identificatie seksuele geaardheid via gezichtsherkenning 09-'17 Onderzoekers ontwikkelen algoritme voor identificatie seksuele geaardheid via gezichtsherkenning

Reacties


Door Tweakers user walteij, dinsdag 19 september 2017 08:03

Nu ken ik niet alle details van de boycot, maar de voornaamste reden hiervoor zou zijn dat Qatar terroristische organisaties zou steunen (o.a. IS).
Al Jazeera is een staatsomroep (dus zal het nieuws ook altijd naar de politieke wensen van Qatar brengen).

Als de politieke agenda van ATQ en Qatar niet overeen komen, zal het nieuws van Al Jazeera in de ATQ landen dus al snel als Qatarese propaganda worden gezien, wat de genomen stappen wel een beetje kan verklaren.

De belangrijkste vragen die dan dus overblijven zijn:
1) Steunt Qatar inderdaad terroristische organisaties?
2) Doet Al Jazeera aan propaganda?
3) Doen ATQ zelf niet net zo veel aan propaganda?
4) Worden er serieuze politieke onderhandelingen gehouden om de onderlinge problemen op te lossen?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 19 september 2017 09:11]


Door Tweakers user karimmm, donderdag 21 september 2017 09:06

Ik kan sommige van jouw vragen al beantwoorde Waltej:

De belangrijkste vragen die dan dus overblijven zijn:
1) Steunt Qatar inderdaad terroristische organisaties?
> Land niet, er zijn wel citizens die financiŽel de terroristische organisaties supporten. Dit alleen omdat het land geen wetten heeft wat dit verbiedt of het zelfs tegengaat.

2) Doet Al Jazeera aan propaganda?
Nee. Het frappante is juist dat Al Jazeera iedereen behalve Qatar bekritiseert. Wat overigens te begrijpen is aangezien het overheid niet zo aanwezig is in het land, dan valt er ook weinig te bekritiseren.

Reageren is niet meer mogelijk