Zuckerberg verkoopt meer dan 35 miljoen Facebookaandelen om goede doelen te steunen

Door arnovos op zaterdag 23 september 2017 20:37 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 3.555

Facebookoprichter en CEO Mark Zuckerberg maakte via een post gedateerd op vrijdag 22 september op zijn eigen Facebookpagina bekend dat hij in de komende 18 maanden een flinke hoeveelheid aandelen gaat verkopen. In totaal gaat het om een pakket van 35 tot maximaal 75 miljoen aandelen. Gerekend met de huidige beurskoers komt door de verkoop een bedrag van 12 miljard Amerikaanse dollar vrij. In totaal heeft Facebook naar schatting 2,7 miljard aandelen uitstaan.

De verplichte melding bij de Amerikaanse beursautoriteit (SEC) geeft weinig meer details over de bestemming van het op te halengeld, behalve dat het wordt aangewend voor de filantropische activiteiten van Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla. Wel opvallend is dat het voorstel van Facebook om een nieuwe aandelenklasse van C-shares in het leven te roepen voor Zuckerberg definitief van de baan is.

In de oorspronkelijke opzet van de verkoop was Facebook's Board of Directors van plan om een nieuwe bestuursstructuur op te tuigen, waardoor Zuckerberg ondanks de verkoop van een groot aantal aandelen toch de invloed zou houden die een grootaandeelhouder heeft. Het plan om zogeheten een klein aantal C-shares uit te geven stuitte echter op weerstand van een aantal institutionele beleggers. De investeerders startten in april 2016 een class action zaak tegen Facebook. Reden hiervoor was dat Zuckerberg's C-shares de aandelen van de investeerders minder aantrekkelijk zouden maken, hetgeen zou resulteren in een waardedaling van hun investering. Volgens de investeerders had de Board of Directors van Facebook Zuckerberg bij dit plan geen strobreed in de weg gelegd, wat eveneens onrechtmatig zou zijn. De zaak is inmiddels geschikt.

Zuckerberg gaf in 2015 aan uiteindelijk 99% van zijn aandelenkapitaal te willen weggeven aan een goed doel. Die aandelen vertegenwoordigen toentertijd een waarde van 45 miljard dollar. Ook startte hij een filantropische organisatie op naam van zijn dochter, waarin een belangrijk deel van de verkoopopbrengenst van de aandeelverkoop zal terechtkomen. Critici wezen erop dat op deze manier een flink bedrag aan erfbelasting werd vermeden door geen stichting, maar een LLC als rechtsvorm te kiezen.

Het aandeel Facebook verloor kort na de aankondiging van de verkoop 0,33% aan waarde en sloot bijna 2 dollar lager, op een bedrag van 170,46 dollar per aandeel.

Via

Volgende: Vodafone verliest rechtszaak tegen KPN om 115 miljoen euro 09-'17 Vodafone verliest rechtszaak tegen KPN om 115 miljoen euro
Volgende: Snapchat verwijdert nieuwsfilmpjes Al Jazeera op verzoek Saoedi-ArabiŽ 09-'17 Snapchat verwijdert nieuwsfilmpjes Al Jazeera op verzoek Saoedi-ArabiŽ

Reacties


Door Tweakers user Hahn, zaterdag 23 september 2017 23:44

2,7 miljard aandelen keer 170,46 dollar per aandeel = 460,2 miljard dollar marktwaarde ten tijde van schrijven. Niet gek.

Door Tweakers user AyeAyeCaptain!, zondag 24 september 2017 11:24

Allemaal voor eigen gewin gedaan natuurlijk.

Door Tweakers user Dorus12, maandag 25 september 2017 16:09

Hard werken en een goede boterham verdienen is prima.
Maar er werken meer mensen hard op deze wereld.
Kunnen we niet de conclusie trekken dat het product Facebook veel te duur is?
(prive info = geld).

Door Tweakers user Oboema666, maandag 25 september 2017 21:37

Mja, om te verdelen onder de armen natuurlijk O-)

Door Tweakers user nkkromhof2016, woensdag 27 september 2017 11:32

Oboema666 schreef op maandag 25 september 2017 @ 21:37:
Mja, om te verdelen onder de armen natuurlijk O-)
Absoluut, de helft links en de andere helf rechts... :+

Reageren is niet meer mogelijk